Hisszük, hogy Udvarhely bajnok lesz

0
2087
Godra Zsolt ,FK-elnök. Fotó: Pál Árpád.

Hivatalosan is megtörtént a váltás a klubnál. Godra Zsolt neve mellé került az elnöki poszt. A meglátásairól, a tervekről, a jövőképről kérdeztük.
Az elnökváltást már az idény elején bejelentette a klub, ez nemrég valósult meg hivatalosan is. Miként módosult a klub elnöksége?

Jakab Zoltán javaslatára a bajnoki idény kezdetén megegyeztünk , hogy átveszem a klubelnöki teendőket. Egyúttal az elnökséget is felfrissítettük, új tagokkal  bővült  a testület.

A korábbiakban Jakab Zoltán volt az elnök, jómagam az alelnök, míg az elnökségi tagok Bíró József, László Zsolt és Ambrus Sándor. Most kibővültünk hat főre.

Ambrus Sándor kilépett, ő a birkózásra koncentrál most, és két új tag segíti az elnökség munkáját: Tamás Zoltán, a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület elnöke, valamint Péter Attila a Viaduct kft társtulajdonosa és egyben a Klub hűséges támogatója.

Tehát, most úgy fest az FK elnöksége, hogy én vagyok az elnök, Jakab Zoltán és Bíró József az alelnökök, illetve a három elnökségi tagunk van László Zsolt, Tamás Zoltán és Péter Attila személyében.

Mit foglal magába a feladatköröd?

Jelenleg a klub hosszútávú stratégiáján dolgozunk és a célok megvalósításához szükséges  pénzügyi források biztosítása a feladatom. A korábbi helyzetben az elnökség rövidtávú célja a székelyudvarhelyi futsal megmentésére volt.

Az idén lesz négy éves az FK, 2014 nyarán Jakab Zoltán mikor hazatért, akkor hozott egy teljes csapatot. Régi-új futsal támogatókként, Bíró József, László Zsolt és jómagam vállaltuk, hogy munkával is támogatjuk az új klubot, az elnöki pozíciót nem, mert a sportmenedzsment idegen terület volt számunkra

Jakab végezte egy személyben az adminisztratív teendőket és a szakmai munkát is. Ez túl megerőltető volt számára, így le kellett vennünk valami terhet a válláról, hogy a szakmára tudjon összpontosítani.

Most Jakab a sportigazgatói feladatokat látja el az elnökségen belül. Tamás Zoltán a szakszövetségi kapcsolatait próbálja az FK hasznára fordítani. A többiek pedig vállalkozóként, a kapcsolatrendszerünket szeretnénk a támogatói kör bővítésére a klub javára hasznosítani.

Bárhogy is nézzük, hosszútávon nem működik, ami most a román sportra jellemző, hogy a támogatások nagy részét a helyi- és megyei tanácsok biztosítják. A magán tőkének kellene nagyobb arányban jelen lennie, ehhez pedig meg kell tudni győzni a támogatókat.

Az idei szezon anyagi háttere biztosított?

Az alapelvünk az – tanulva a néhai SK esetéből –, hogy addig nyújtózkodunk, amíg a takaró ér. Nem az az elsődleges, hogy gyors eredményeket érjünk el, hanem inkább hosszútávú építkezést választjuk.
A fiatalok képzése, beépítése a csapatba a fő célunk. Az idei év is erről szólt.

Egyre nagyobb költségvetést emészt fel a klub fenntartása. Ennek oka elsősorban az, hogy ma kevés a tehetséges hazai játékos, egyre több külföldi idegenlégiós került be a bajnokság körforgásába. Ahhoz , hogy versenyképesek maradjunk egyre nagyobb keretet kell biztosítsunk a játékosok bérezésére. Viszont az is tény, hogy a bajnokság is egyre színvonalasabb, a futsal népszerűsége növekszik.


A szezon kezdetén a következő célokat fogalmaztuk meg: a felnőtt csapattal vissza kell kerülnünk a román futsal elitjébe. Tehát, az a minimum, hogy be kell jutni az elődöntőbe. Az alapszakaszban jól szerepeltünk, a harmadik helyen zártunk, megelőzve a bajnokság legnagyobb költségvetésével gazdálkodó Temesvár csapatát.

A másik pedig, hogy az U19-es ificsapattal a tavalyi ezüstérmet az idén aranyra szeretnénk cserélni.

Jövőre nem számítok nagy változásokra az erőviszonyokat illetően. Valószínűleg ugyanaz a 4-5 csapat fog küzdeni a dobogós helyezésekért.

Mikét látod az FK rövid-, valamint hosszútávú jövőképét?

Beérett néhány fiatal játékos, szépen beépültek a csapatba. Ezt a stratégiát folytatjuk, viszont nyitva tartjuk a szemünket, jó képességű hazai, vagy akár idegenlégiós játékos igazolása is benne van a pakliban. Nyilván, ehhez további új támogatók érkezése is szükséges.

Ami meg távlatit, mondjuk, az ötéves terveinket illeti, szeretnénk szervesebben összerakni az ifinevelést. Persze, ez nem csak a mi akaratunkon múlik, meg kell győzzük a román szakszövetséget, hogy fiatalabb korosztályoknak is indítson bajnokságot. Az lenne az egészséges állapot, hogy már az U12-es korosztálytól felfelé legyen bajnokság, ifinevelés.

Több korosztály legyen, már az iskolában kezdődjön el a teremlabdarúgás oktatása. Ezzel sokkal nagyobb lenne a merítési lehetőség. Javasolni fogjuk a szövetségnek hogy, jövőre az U17-es korosztálynak is indítson bajnokságot.

Ma az történik, hogy a nagypályás fiatal focisokat próbáljuk átnevelni a futsalra. Ez a fejlettebb focival rendelkező országokban pont fordítva történik.

Ebben az ötéves tervben benne van, hogy Székelyudvarhely újból bajnokságot nyer?

Igen, mindenképpen, de én ezt személy szerint egy kicsit korábban szeretném elérni. Ahhoz, hogy ez már jövőre sikerüljön, kellene két-három idegenlégiós a csapatba. Az ehhez szükséges költségvetést ma még nem tudjuk biztosítani.

Így a jövő idényre a bajnoki címet még nem ígérhetem meg a lelkes szurkolóinknak. De ne feledjük, hogy még csak áprilisban vagyunk, szeptemberig javulhat a helyzet.

Futsalmeccsek az internetes csatornán

Futsalmeccsek az internetes csatornán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..