Kicsiben is kicsik leszünk

0
982
Godra Zsolt ,FK-elnök. Fotó: Pál Árpád.

Vegyes érzelmekkel készülök a péntek délutáni udvarhelyi futsal nosztalgia ünnepre. Biztos, hogy jó lesz újralátni a két bajnokcsapatot, újraélni a szép emlékeket.

Kevesebben emlékeznek arra, hogy néhány nap múlva egy másik jelentős évfordulót is ünnepelhetnénk: öt éve, hogy megalakult a Futsal Klub Székelyudvarhely, mely az időközben árván maradt, majd csődbe vonult SK helyét vette át Székelyudvarhely sportéletében.

Az éppen Sepsiszentgyörgyről visszatérő Jakab Zoltán kezdeményezését egy néhány lelkes, sportszerető vállalkozótársammal felkaroltuk. A kezdeményezéshez az akkori városvezetés is áldását adta és támogatásáról biztosította.

Az újrakezdés lelkesedése gyors eredményeket hozott: érkeztek a jó eredmények, a városi sportcsarnokban ismét teltházas mérkőzéseken szurkolhattunk a székelyföldi játékosokból verbuvált csapatnak. A Digi Tv élő közvetítéseinek kedvenc helyszíne lett a Székelyudvarhely, a látványos találkozóknak és a kivételes szurkolótábornak köszönhetően.

Az udvarhelyszéki kis-, és középvállakózásokból verbuvált támogatói kaláka létszáma már az első idény végére negyven fölé ugrott.

Kevesen tudják azt, hogy az FK-hoz hasonló finanszírozási forma máig egyedülálló a román futsal 1. Ligában: az FK az a klub, amelyik a legnépesebb támogatói kört tudhat maga mögött, ugyanakkor a megalakulása óta minden évben a legkevesebb költségvetési támogatást élvezhette az első ligában szereplő gárdák közül.

Az ellenfeleink – talán a csíkszeredai csapat kivételével –, szinte kizárólag városi és megyei költségvetési forrásokból gazdálkodnak.

Itt egy példa

A 2014-2015-ös idényben a Marosvásárhelyi City`us ellen maradtunk alul a bajnoki döntőben. Abban a szezonban a vásárhelyi klub önkormányzati finanszírozása közel tízszerese volt a mienknek.

A megalakulásunk óta öt bajnoki idényben vettünk részt. Egy ezüstérem, egy bronzérem, két negyedik és egy kilencedik hely az elért eredményeink.

Egyértelműen bebizonyosodott, azok a klubok tudtak folyamatos sikereket elérni amelyek versenyképes finanszírozásban részesültek a helyi költségvetésekből.

Kis pénz, kis foci.

Öt év tapasztalata után kijelenthetem, hogy kizárólag szponzori hozzájárulásokból nem lehet ma bajnoki címre esélyes csapatot fenntartani Székelyudvarhelyen.

Évek óta jelezzük a városvezetésnek, hogy a sportfinanszírozásra szánt költségvetési keret méltánytalanul alacsony – figyelembe véve az eredményeket és az aktív sportágak számát.

A szurkolóink jogosan várják, hogy erősítsük keretünket mi is: idegenlégiósokkal, mint ahogy az ellenfeleink több éve teszik.

Sajnos van egy rossz hírem számukra:

Az idénre megszavazott városi támogatás ismeretében nemhogy erősíteni, de még megtartani sem tudjuk az itthon kinevelt válogatott szintű játékosainkat. Szőcs László ősztől Csíkszeredában, Biró Attila Déván folytatja.

„Kicsiben nagyok voltunk…” szlogennel nosztalgiázhatunk péntek délután a sportcsarnokban.

Hogy mi a különbség a 2008-as bajnokcsapat SK, illetve a 2018-as negyedik helyezett FK között?

Mintegy 600 ezer lej.

Az utolsó (?) bajnoki cím megszerzését az akkori városvezetés közel 800 ezer lejjel támogatta, míg rá 10 évre az FK 170 ezer lej támogatást kap.

De miről szól majd a jövő? Kicsiben is kicsik leszünk?

A kérdésre a választ a Városháza tér 5. szám alatt kell keresni.

Mi, szponzorok, szurkolók még ilyen mostoha körülmények között is magunkénak érezzük a CSAPATOT.

2018. június 28., Székelyudvarhely

Godra Zsolt, az FK Székelyudvarhely elnöke

Futsalmeccsek az internetes csatornán

Futsalmeccsek az internetes csatornán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..