Rólunk

Teremlabdarúgás, Székelyudvarhely, Sport Klub, Futsal Klub

A romániai teremlabdarúgás egyidős a székelyudvarhelyivel. Először 2003-ban rendeztek bajnokságot, akkor tizenkét klub jutott be az országos döntőtornára, melynek helyszíne az udvarhelyi városi sportcsarnok volt. Akkor a Sport Klub nevet viselő házigazdák megnyerték a finálét, frenetikus hangulatban, telt ház előtt 2–1-re múlták felül a Marosvásárhelyi Inter gárdáját.

Azóta a Székelyudvarhely csapata mindegyik szezonban elindult, még két alkalommal nyerte meg a kiírást, lett Románia bajnoka: a 2004/05-ös, valamint a 2007/08-as évadban. Az együttes majd minden pontvadászat egyik meghatározó csapat volt, 2009-ben a Szuperkupát is elhódította.

Az SK-ból FK lett

A 2012/13-as kiírás jelentette a Sport Klub végét. Az udvarhelyi klub nehéz anyagi helyzetbe került, bár bejutott a bajnokság rájátszásába, az első körben búcsúzott. Az akkori csapatvezetés pedig már nem garantálta a biztos jövőt.

Ekkor érkezett vissza a városba az első aranyérmet szerző edző, Jakab Zoltán – aki közben más csapatokat, illetve a román válogatottat is vezette. Egy új projektbe csapott bele, a helyi cégeket felkeresve, együtt a városvezetéssel egy új klubot, a Futsal Klub Székelyudvarhelyet alapították meg. A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) futsal szakosztályának engedélyével átvehették a régi csapat helyét az 1. Ligában, így nem volt szakadás a teremlabdarúgás folytonosságát illetően a városban.

A „régiúj” klub

Az FK Székelyudvarhely az első pillanattól arra fektette a hangsúlyt, hogy a keretében minél több helyi, udvarhelyszéki, székely sportoló kapjon helyet. A legfontosabb szempont az, hogy a helybéli fiatalokkal megszerettessék a futsalt, minél előbb megmutassák ezen sportág csínját-bínját. Ezzel pedig az utánpótlást is biztosítva a nagycsapat számára.

Az első kiírás remekül sikerült a „régiúj” klub számára, a 2013/14-es szezonban bejutott a gárda a rájátszásba, itt pedig az első körben, a negyeddöntőben a Dunărea Călărași-t búcsúztatta, az elődöntőben a Marosvásárhelyi City`us jobbnak bizonyult, viszont a kisdöntőt 7–5-re nyerte a Sepsiszentgyörgyi Spicommal szemben, így egy bronzéremmel kezdett az FK.

Erre a 2014/15-ös szezonban „rátromfolt”. A rájátszásba bejutva az első kört könnyedén vette a CSMS Iași-al szemben, az elődöntőben a Dunărea Călărași következett, a végletekig kiélezett csatában sikerült a diadal ellenük. Jöhetett a döntő, ahol a Marosvásárhelyi City`us-szal szemben pályaelőnyünk volt. Az első párharcot idegenben megnyertük, de innen fordítani tudott az ellenlábas, így a második FK-idényben egy lépést előre haladva az ezüstérmet akasztották a fiúk nyakába.

A legutóbbi, 2016/17-es idényben egy újabb fokozat elérése már nem jött össze. Sőt, kellemetlen meglepetésre az FK az alapszakaszt a kilencedik helyen zárta, így nem tudott megvívni a dobogós pozíciókért.

Fókusz a fiatalokon

Az első pillanattól az FK Székelyudvarhely az utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektetett. A 2014/15-ös idényben indította el először a szakszövetség a 19 éven aluliak (U19) bajnokságát. Erre a kiírása négy klub nevezett, akárcsak a felnőtteknél Székelyudvarhely azzal büszkélkedhet, hogy ő szerezte meg az első aranyérmet.

A 2015/16-os szezonban már megduplázódott az indulók száma, két csoportban zajlottak a küzdelmek. Az FK bejutott a négyesdöntőbe, végül az ezüstérmet szerezték meg a fiúk. A keret több tagja megtette a lépést a nagyok közé.